Kouluttautuminen työn ohella

Työelämässä jotakuinkin alalla kuin alalla kyky oppia ja mukautua uudistuvaan, alati digitalisoituvaan ympäröivään maailmaan ovat elinehtoja. Sama pätee esimiestyöhön. Valmiiksi ei koskaan tule ja mitä enemmän oppii, sitä enemmän huomaa mahdollisuuksia oppia lisää. Se on välttämättömyys.

Kun minulle työnantaja tarjosi mahdollisuuden suorittaa Rastorilla johtamisen erikoisammattitutkinto (JET), tartuin tilaisuuteen innolla. Tutkinnon suorittaminen tuki hyvin työskentelyäni ja kerran kuussa pidetyt lähiopetuspäivät antoivat lisää virtaa ja uskoa omaan esimiestyöhön. Kurssit ovat erityisen hyvä tilaisuus tutustua ihmisiin ja kuulla toisenlaisia näkökulmia samasta aiheesta. Yksi tutkinnon tärkeimpiä anteja olikin huomata kuinka eri aloilla ja sektoreilla toimivilla esimiehillä kuitenkin haasteet pysyvät varsin samana.

Vastuuta osaajille

Tutkinto sisälsi myös kehittämisprojektin, jonka aiheeksi valitsin ryhmäni itseohjautuvuuden kehittämisen roolitusten kautta. Ajatuksena oli siirtää enemmän vastuuta niille, jotka osaavat palvelut parhaiten ja niin, että eri palveluissa eri ihmiset osaavat asiat syvällisemmin. Tällä tarkoituksena parantaa myös ihmisten välistä kunnioitusta ja arvostusta, koska vaikka tietäisi yhdestä palvelusta enemmän kuin muut, olisi tarve pyytää muissa palvelussa apua kaverilta haastavissa tilanteissa. Kuten jääkiekkojoukkueessakin, jokaisella on roolinsa eikä valmentajan tarvitse olla paras pelaaja voidakseen johtaa toimintaa. Erilaisia ihmisiä tarvitaan ja koska ei ole täydellisiä ihmisiä, onkin tärkeää löytää jokaiselle hänelle parhaiten sopiva rooli.

Oikeat roolitukset

Tässä projektissa suurin yksittäinen esille nostettava asia on viestintä, joka onkin esimiestyön ja tiimityöskentelyn keskiössä. Ihmisten työskennellessä useammalla paikkakunnalla tehden samoja töitä on tärkeää, että tehtäväjako ja roolitus on selvä. Paitsi oma rooli ja odotukset omalle työlle, myös muiden, jotta työt osataan ohjata parhaille osaajille ja tiedetään kuka on oikea henkilö avuksi kussakin tilanteessa.

Tiimityön roolittamisessa ja kehittämisessä avaintekijöinä ovat olleet ihmisten kuunteleminen ja yllä mainittu viestintä. On otettu huomioon mielenkiinnon kohteita ja pyritty menemään vahvuuksien kautta. Jokaiselle pyritään löytämään oma roolinsa ryhmän sisällä ja useinhan ihminen on juuri parhaimmillaan asiassa, josta on kiinnostunut ja jonka tekemisestä nauttii. Tätä on hyödynnetty roolituksissa ja niitä on tarvittaessa tarkasteltu uudelleen palveluiden sisältöjen muutoksissa ja ihmisten toiveista. Näillä muutoksilla onkin ollut iso vaikutus tunnuslukujen, mm. vastausprosentin ja –viiveen parantamisessa.

Tulen jatkossakin osallistumaan innolla kursseille, jotka tukevat omaa työtä ja kehittymistä sekä tietysti suosittelen sitä aina lämpimästi muillekin.

Patrick Kasurinen
Group Manager, Energa

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Onko sinulla kysyttävää webinaarin aiheesta?

avatar
  Subscribe  
Notify of