Blogi rekrykoulutuksesta

Kaikki alkoi siitä, kun olin ollut koulusta valmistumisen jälkeen työttömänä muutaman kuukauden. Valmistuin siis YO-merkonomiksi täältä Kuopion ammatti- ja aikuisopistosta tänä kesänä.

Siinä pitkään sitten etsin töitä ja mietin, että mitä haluaisin tehdä. Näinpä tiet johdattivat minut työvoimakeskuksen ja yritysten järjestämälle rekrymessutapahtumalle, Syystärskyille. Lähdin sinne innokkuutta uhkuen, ja silloin päätin tosissani, että koitan hommata sieltä työpaikan.

Tuolla Syystärskyillä sitten kiertelin pisteeltä pisteelle, tutustuen erilaisiin työpaikkoihin ja lopulta saavuin Callwavesin pisteelle. Messuilla sitten tapasin Callwavesin Tommin ja Liisan, jotka olivat siellä ylläpitämässä Callwavesin omaa pistettä. Täytyy sanoa, että huomasin heti, että heistä jotenkin ”uhkui” tiettyä värikkyyttä ja hyvää tunnelmaa. He vaikuttivat alusta asti mukavilta ihmisiltä. Siinä me sitten aikamme juteltiin ja itse kyselin heiltä mielenkiintoa uhkuen tästä Callwavesin tarjoamasta työstä.

Tommi ja Liisa selittivät tästä vakuutuksen myyntityöstä ja muutenkin Callwavesista ja he saivat minut oikeasti innostumaan tästä! Sovittiin sitten siinä, että lähetän heille CV:ni, ja sen jälkeen minut kutsuttiinkin työhaastatteluun.

Odotin haastattelua jännittyneenä, mutta hyvällä tavalla ja kun menin sinne, olivat minua haastattelemassa molemmat jo tapaamani Callwavesin työntekijät, Liisa sekä Tommi.

He kyselivät yleisiä kysymyksiä elämästäni sekä koulutus- ja työhistoriastani. Omasta mielestäni haastattelu meni hyvin. Ja ei mennyt kovinkaan pitkään, kun minulle soitettiin Callwavesilta Tommin toimesta ja hän kertoi, että olen päässyt mukaan myynnin ja asiakaspalvelun rekrytointikoulutukseen. Hyväksytty rekrytointikoulutus takaa vakituisen työpaikan.

Täytyy sanoa, että leveä hymy valtasi minut täysin silloin. Olin erittäin kiinnostunut tästä työpaikasta ja hyvin motivoitunut. Ja minulla oli kova halu päästä näkemään, kuinka hyvin pystyn tätä kyseistä työtä tekemään. Motivaatio ja halu oli siis erittäin korkealla!

Täytyy sanoa, että ensiksi hieman jopa ”pelotti” mennä rekrytointikoulutukseen, tai vähintäänkin jännitti. Tiesin, että siellä on uusia ihmisiä vastassa, joihin kuitenkin halusin ruveta innolla tutustumaan. Täytyy tässä vaiheessa sanoa, että jännitykseni hävisi samantien, jo ensimmäisenä päivänä. Tämä johtui siitä, kun tutustuin näihin muihin oikeasti hienoihin ihmisiin, jotka olivat myös samassa tilanteessa kuin minä, aloittamassa koulutusta, joka johtaisi uuteen työhön.

Olin erittäin iloinen, kun huomasin miten mukavaa porukkaa meidän koulutuksessa olikaan. Olivathan he minun tulevia työkavereitani, joten tiesin, että hyvän yhteishengen ylläpitäminen on alusta asti erittäin tärkeää.

Ja hyvä yhteishenki meillä olikin, todellakin! Kaikki puhalsivat ”yhteen hiileen” ja kaveria autettiin ja neuvottiin, mikäli oli tarve.

Koulutuksessa meitä koulutti kaupan-alan moniosaaja, Mikko Heiskanen, joka pitää omaa koulutusalan firmaansa pystyssä. Hän on erittäin mukava ihminen ja hänestäkin hehkui semmoinen tietty ”lämminsydämisyys” ja aito auttamisen halu.

Voisin siis sanoa, että se ensimmäisen koulutuspäivän jännitys hävisi siis samantien pois. Ja tästä suuri kiitos kuuluu nimenomaan Mikolle, joka meitä tutustutti toisiimme hyvällä menestyksellä. Täytyy tosin vielä kiittää kaikkia meitä uusia, ketkä koulutuksen aloittivat samaan aikaan kuin minä. Kaikki olivat helposti lähestyttäviä ihmisiä. Meillä oli aivan mahtava porukka! Ketään ei jätetty juttujen ulkopuolelle ja kaikki ”tsemppasi” toisiaan kovasti.

Koulutuksessa kävimme hyvällä yhteishengellä läpi kaikenlaisia myyntiin ja asiakaspalveluun liittyviä asioita ja Mikko osasi selittää jotkin hieman monimutkaisemmatkin asiat hyvinkin selventävästi ja simppelisti. Ja jos joskus tuntui, että joku ei tajunnut jotain asiaa, niin muut auttoivat vilpittömästi. Kaikilla meillä oli heti alusta alkaen hieno ja jalo yhteinen päämäärä, tulla hyviksi myyjiksi!

Tämä koulutus kesti siis kaksi viikkoa ja siinä ajassa ehdimme oppimaan hyvin paljon myynnistä ja asiakaspalvelusta, ihan myös yleisellä tasolla. Jotkut oppivat enemmän, toiset vähemmän. Tarkoitin siis, että joillekin jotkut asiat olivatkin jo tuttuja. Itse esimerkiksi olin juuri valmistunut kesällä YO-merkonomiksi, joten suuri osa koulutuksen asioista oli itselleni tuttuja juttuja, mutta niinhän sitä sanotaan, että kertaus on opintojen äiti.

Kävimme siis yhdessä tämän koulutuksen loppuun ja sitä mukaa, kun päiviä kului, niin meidän yhteishenki hitsaantui kokoajan aina vaan kovemmaksi.

Ja meillä kaikilla tosiaan oli heti alusta alkaen semmoinen asenne, että kaveria ei jätetä!

Nyt olemme tehneet tätä uutta työtä, vakuutusten myyntiä jo parin viikon ajan. Ja täytyy sanoa, että olen erittäin ylpeä meidän porukastamme. Yhteishenki on edelleenkin erittäin korkealla ja kaveria autetaan aina, kun voidaan.

Tämän lisäksi nämä Callwavesin vanhat työntekijät ovat ottaneet meidät jopa ”avosylin” vastaan sanoisin! Tosiaan nämä vanhat työntekijät ovat auttaneet aina jos on tullut jotain ongelmia tai jos on tarvinnut kysyä neuvoa liittyen ihan mihin tahansa tässä kyseisessä työssä. Ainakin meidän huoneessa on ollut aivan loistava yhteishenki ja näin olen ymmärtänyt, että se on myös ollut koko firmassa uusien ja vanhojen työntekijöiden välillä. Uudet työntekijät itseni mukaan lukien kokee varmasti jo täysin olevansa osa tätä työyhteisöä!

Lisäksi jos on tarvinnut jotain apua liittyen nyt ihan mihin tahansa, niin Liisalta on voinut aina kysyä neuvoa. Ja jos on joskus pitänyt jossain käydä tai sattunut käymään niin, että aamulla huomaa myöhästyvänsä pakon edessä vähän aikaa, niin on ymmärrystä tilanteeseen Liisan puolelta löytynyt oikein hyvin. Joskushan sitä vain sattuu niin, että myöhästyy tai täytyy käydä jossain vaikkei se olisikaan ihan itsestään riippuvaa. Joten on ollut ilo huomata, että täältä löytyy myös joustoa välillä niin tarvittaessa.

Lisäksi valmentaja Teemulta on tullut kyllä hyviä vinkkejä tähän myyntityöhön ja hän jaksaa kovasti ”tsempata” meitä myyjiä eteenpäin ja aina vaan parempaan tulokseen!

Kaiken kaikkiaan olen todella iloinen siitä, kun hain tähän työhön. Ja se kahden viikon työvoimakoulutus oli aivan loistavaa aikaa, sillä siellä ehdimme rauhassa kaikki uudet työntekijät, tutustua toisiimme ja oppia yhdessä uutta. Ja nyt kun työ on alkanut, olemme kaikki kavereita keskenämme ja omasta puolestani voin sanoa, että olen saanut täältä monta ystävää ja toivon, että tämä kaikki kestää vielä pitkään, ja uskon vahvasti niin!

Antti Mäkelä – Kuopio